Zeppelin- und Flugpost speciaal

Michel Zeppelin- und Flugpost-Spezial 2017/2018

Een boekbespreking door Henk Burgman

Na 15 jaar is dit de derde uitgave van deze catalogus. Hierin vinden we ruim gezegd alle civiele  Zeppelinpost en de Duitse luchtpost tot en met 1945. Tevens vinden we gegevens over de Leger- en Marineluchtschepen alsmede de Amerikaanse luchtschepen. 

Wat kan de geïnteresseerde Luchtpostverzamelaar vinden en wat is er veranderd  ten opzichte van de vorige uitgave. Wel… ten eerste zien we dat het Zeppelin gedeelte met meer dan 100 bladzijden is uitgebreid. Veel nieuwe stukken en stempels zijn toegevoegd. De structuur is aangepast en veel correcties doorgevoerd. De prijszettingen en kolommen variëren per onderdeel. Uiteraard zijn er voor zegels en poststukken verschillende criteria die de prijs (kunnen) bepalen. Diegene die het boek aanschaft moet zelf bepalen of deze in zijn ogen logisch zijn. Ik vind het e.e.a wel logisch en redelijk aan de markt weerspiegelen.

Het eerste deel behandeld de Pioniersvluchten van de Zeppelin (1900/1921) en de regulier vluchten daarna (1924/1939). Per schip worden alle nodige details vermeld, te beginnen met de LZ 1. We kunnen niet alleen foto’s en de technische data van de luchtschepen terug vinden ook worden postale en filatelistische data weergegeven alsmede afbeeldingen van brieven, kaarten en gebruikte stempels indien die vervoerd en beschikbaar zijn. Ook zijsprongen als katapultpost en rampenpost info wordt weergegeven. Dit deel sluit af met een drie pagina’s tellend overzicht van de Amerikaanse luchtschepen gevolgd door een crossreference Michel/Sieger.

Het tweede deel gaat in op de ” Deutschen Flugpost vor 1945″. Hier vinden we informatie betreffende de eerste (pionier)  vluchten, Gebruikte “Halbamtliche Flugmarken”, eerste- en openingsvluchten, met daarin meegenomen de gebruikte stempels, (onderverdeeld in 9 types), de officiële luchtpostzegels en boekjes, het gebruik van POL perforaties. Hierna komen de luchtpostzegels van Danzig, Saar en nog wat gebieden, weer gevolgd door de velpostzegels bedoeld voor het luchtvervoer.

Ook de luchtpost  enveloppen en (propaganda) kaarten hebben een plaatsje gekregen, net als de stempels gebruikt op vliegvelden etc. Zowel die van de private als de militaire vliegvelden. De speciale en bijzondere stempels voor filatelistendagen etc. zijn niet vergeten.

Het geheel wordt afgesloten met een alfabetische index van eerste- en openingsvluchtenEerder haalde ik aan dat er waar mogelijk afbeeldingen van poststukken afgebeeld zijn. Die zijn er ook maar het is niet zo dat het boek volstaat met deze stukken. Zo hier en daar vinden we pagina’s met 8 afbeeldingen van poststukken voorzien van een nummer en dan mag je zoeken naar het betreffende poststuk,  jammer! Vooral spijtig vind ik het dat bij de propagandakaarten totaal geen kleuren- afbeeldingen zijn opgenomen maar alles in zwart/wit is afgebeeld. De stempels zijn allemaal in zwart afgedrukt ook hier had er meer kleur gebruikt kunnen worden. Uiteraard moet het e.e.a. niet op een kleurboek gaan lijken maar…. Afijn dat is mijn persoonlijke overweging.

 

Zeppelin

Al met al is het met ruim 580 pagina’s, 2500 afbeeldingen en 16.000 prijsnoteringen een gedegen werk waar zéér veel informatie uit te peuren is. Ik denk dat deze uitgave gretig aftrek zal vinden onder de verzamelaars van luchtpoststukken maar zeker bij de Zeppelin verzamelaars.

Schrijver: Schwaneberger Verlag GMBH
Taal: Duits
Bladzijden: 584
Illustraties: Kleur
“Gebonden”, hardcover 23 x 15,5 cm.
ISBN: 978-3-95402-161-1
Uitgever: Schwaneberger Verlag GMBH
Prijs: 89,00 € Excl. verzendkosten.
Informatie // Verkrijgbaar bij: Schwaneberger Verlag GMBH, Ohmstraße1, D-85716 Unterschleißheim, Duitsland / Elke gerenommeerde postzegelhandel
E-mail: europa1@michel.de          Website: www.michel.de