Lees oude Duitse handschriften
Titel: Michel – Alte deutsche Schriften lesen
Henk P. Burgman (AIJP)
Welke verzamelaar van posthistorisch materiaal loopt nou nooit vast met het lezen van oude(re) handschriften? U niet? Nou ik wel hoor, en daar schaam ik me helemaal niet voor. Vooral de oude Duitse handschriften en schrijfwijzen zijn soms moeilijk, zo niet onmogelijk, te doorgronden en zeker niet als je geen Duitstalige achtergrond hebt. Zelfs de moderne mens mét kennis van de Duitse taal blijkt er nog wel eens moeite me te hebben. Blijkbaar dachten ze er bij de uitgevers van de Michel catalogi ook zo over. Dus wat doe je dan als uitgever? Dan publiceer je een werkje waarin de verschillen tussen de diverse Duitse schrijfwijzen naast elkaar gezet worden en waarbij je dan het een en ander duidelijk uitlegt. Zo gezegd zo gedaan en het resultaat werd eind december gepubliceerd. Helaas kreeg ik het pas half januari, op verzoek, in de bus.
Het geheel begint met een klein formaat dun boekje van 24 bladzijden, meer een soort van brochure. Krap 21 bij 15 mm groot. In het voorwoord c.q. de inleiding wordt ingegaan op de voordelen als je de verschillende schrijfwijzen (of zijn het geschriften?) kunt ontcijferen en begrijpen. Daarna volgen korte verhandelingen over het ontstaan van de verschillend schrijfwijzen zoals, het “Deutsche Kurrentschrift”, het “Deutsche Schreibschrift” en het “Sütterlinschrift”. Daarna krijgen we van zeven verschillende handschriften een voorbeeld te zien samen met de “vertaalde” tekst in het huidige Duitse schrift. De laatste vier bladzijden geven een schematische tabel aan waarin u de transcriptie van uw eigen documenten kunt weergeven c.q. noteren. Behalve dit “leerzame” boekje vinden we ook nog een achttal kartonnen kaarten waarop bij de eerste vijf het alfabet van a tot en met z, in kleine en in hoofdletters wordt weergegeven in de diverse schrijfwijzen.
Van links naar rechts zijn dat het “Deutsche Kurrentschrift”- “Deutsche Schreibschrift” – “Sütterlin” – “Lateinische Schreibschrift” – “Druckschrift Walbaum-Fraktur” en “Druckschrift Arial”. Tevens wordt het tijdvak vermeldt waarin deze schrijfwijze in gebruik waren/zijn. Kaart nummer zes laat de verschillen tussen het gebruik van de “Ümlaute” en het “Längenstrich” zien. De laatste twee kaarten geven, wederom, een schematische tabel aan waarin u de transcriptie van uw eigen documenten kunt weergeven c.q. noteren. Dit alles zit in een kartonnen mapje waarin u het kunt bewaren en op kunt bergen in uw boekenkast. Alles bij elkaar genomen vind ik het wel een beetje magertjes voor de aanschafprijs. Echter in deze barre tijden van inflatie en, zeker in de uitgevers- en drukkerswereld, snel stijgende prijzen, vooral die van papier, kan ik er wel mee leven.
Schrijver: Schwaneberger Verlag GMBH
Taal: Duits
Bladzijden: 24 + 8 kartonnen kaarten
Illustraties: Kleur
Kartonnen map 21,5 x 15,5 cm.
ISBN: 978-3-95402-408-7
Uitgever: Schwaneberger Verlag GMBH
Prijs: € 29,80 Excl. verzendkosten.
Informatie // Verkrijgbaar bij: Schwaneberger Verlag GmbH, Industriestr. 1 – 82110 Germering, Duitsland / Elke gerenommeerde postzegelhandel.
E-mail: redaction@michel.de
Website: www.briefmarken.de/michelshop/en


