Michel Deutschland special 2022

Band 1 sp--2022 - Front

Titel: Michel Deutschland-Spezial Band 1 + Band 2.

Henk P. Burgman (AIJP)

De catalogus waar de meeste Duitsland verzamelaars naar uitkijken is ondertussen ook weer verschenen. Deze “Bijbel” is al weer aan zijn 52e editie toe en is al die tijd dé catalogus voor de serieuze Duitsland verzamelaar. In deze 52 jaar is de catalogus gegroeid naar een tweedelige uitgave met in totaal een kleine 2700 bladzijden gevuld met gespecialiseerde kennis op het gebied van de Duitse filatelie. Uiteraard zijn er duizenden boeken geschreven over vele Duitse filatelistische onderwerpen maar zo een complete en diepgaande catalogus over de Duitse postzegel an sich is denk ik nergens anders te vinden.

Na 52 jaar zou je denken dat er weinig nieuws meer is om te publiceren, niets is minder waar! In Band 1, waar we de zegels die uitgegeven zijn vanaf 1849 tot en met april 1945, zijn er diverse nieuwigheden, of beter gezegd, nieuwe vondsten opgenomen. Twee plaatfouten bij de zegels voor bezet Roemenië (1917- 1918).

Niet minder dan 20  plaatfouten bij de zegels van de Belgische militaire post in Rijnland, Eupen en Malmédy en 25 nieuwe toegevoegde plaatfouten bij de leeuwen-portzegels van Danzig. Verder zijn er diverse aanpassingen te vinden bij Thurn und Taxis, Allenstein, Saargebied en Frankrijk tijdens de 2e wereldoorlog. Verder zijn, uiteraard, de prijs noteringen onder de loep genomen en weer aangepast aan de huidige markt.

Hierbij zijn behoorlijke uitschieters naar boven te vinden zoals bij de herdrukken van Hannover en de proefdrukken van Württemberg. Ook de uitgiften voor de postkantoren in het buitenland bevinden zich steeds meer in de belangstelling van de verzamelaar en zijn daardoor gezocht en zijn de prijzen ook behoorlijk naar boven bijgesteld.

  Dit deel bevat ruim 1200 bladzijden met ruim 6000 kleurenafbeeldingen en meer dan 96000 prijsnoteringen. Verder is er nog een vouwblad (Wasserzeichen-Falttafel) toegevoegd waarin we de watermerken kunnen terug vinden die in Duitsland en gebieden in gebruik waren.

Band 2: In dit deel vinden we alle uitgaven vanaf 1945 te beginnen met de lokale uitgaven van na de capitulatie. Ook hier zijn veel nieuw opgedoken plaatfouten ingevoerd bij diverse gebieden. Alle prijsnoteringen zijn aangepast waarbij van sommige duurdere zegels de prijzen daalden en waarbij sommige goedkopere zegels juist duurder werden. In de nabije toekomst zullen er wel meer, onverwachte, prijs fluctuaties voorkomen. Denk ook aan het feit dat bij de langlopende series er vaak, na het beëindigen van zo een reeks, varianten tevoorschijn komen die veroorzaakt werden door dat er meerdere drukkers ingezet werden om de gigantische oplagen gedrukt te krijgen.

Zoiets is nu al het geval bij de nieuwe langlopende serie “Welt der Briefe”. Deze zijn als zegels met gewone gom evenals als zelfklevers verschenen. Deze zegels zijn ook door verschillende drukkerijen vervaardigd waardoor verschillen niet uit te sluiten zijn.

Ook in dit deel is het vouwblad met afbeeldingen van de watermerken toegevoegd. Verder is er niet veel nieuws te vermelden. Deze Michel Deutschland-Spezial is en blijft een constante en degelijke catalogus waarvan de serieuze Duitsland verzamelaar weer een jaar plezier zal hebben.

Schrijver: Schwaneberger Verlag GMBH
Taal: Duits
Bladzijden: 1216 + 1472
Illustraties: Kleur
“Gebonden”, hardcover 23 x 15,5 cm.
ISBN: 978-3-95402-401-8 en 978-3-95402-402-5
Uitgever: Schwaneberger Verlag GMBH
Prijs: € 94,= per deel. Excl. verzendkosten.
Informatie // Verkrijgbaar bij: Schwaneberger Verlag GmbH, Industriestr. 1 – 82110 Germering, Duitsland / Elke gerenommeerde postzegelhandel.
E-mail: redaction@michel.de

Website: www.briefmarken.de/michelshop/en

Band 2 spec2022- Front
Band 1special-2022 - Back