Michel Deutschland compact 2022

Titel: Michel - Deutschland Kompakt 2022
Henk P. Burgman (AIJP)
Michel Duitsland

Sinds vorig jaar is de bij velen bekende “Michel Junior” van naam veranderd en draagt sindsdien de naam “Michel Deutschland Kompakt”. Aan deze catalogus is ten opzichte van de 2021 uitgave niet veel veranderd. Het is nu eenmaal wat het is; een eenvoudige uitvoering van de gewone Deutschland catalogus zonder toeters en bellen en geen enkele diepgang. Daar waar nodig is worden type kentekenen vermeld en de gebruikte watermerken worden in negatief afgebeeld. Simpel maar duidelijk. de opbouw en nummer volgorde is gelijk aan de grotere broer en behoeft geen verder uitleg. De prijzen worden over het algemeen, behoudens enkele klassieke emissies, in drie kolommen weergegeven (** –  en FDC).

De zegels zijn op een verkleind formaat, maar wel scherp en duidelijk, afgebeeld. Alle tekst en afbeeldingen zijn weergegeven op bladzijden met een niet onprettige lichtgrijze achtergrond. In het verleden werden er bij de prijskolommen kleine vakjes weergegeven.

Daar kon de verzamelaar in aanvinken welke zegels zij/hij al had. Zodoende werkte de Junior dus ook als mancolijst. Dit is sinds de vorige editie achterwege gebleven, maar daarvoor in de plaats wordt er een 100 bladzijden omvattende bijlage meegeleverd waarbij het aanvinken wel mogelijk is. Sommige vakjes hebben een kleurencodering meegekregen die verband houdt met de cataloguswaarde van het betreffende item. De omslag is voorzien van twee uitklapbare flappen waarop o.a. de diverse tandingen gecontroleerd c.q. gemeten kunnen worden. Uiteraard zijn de prijzen aangepast aan het huidige niveau en zijn de nieuwste emissies opgenomen.

Op de beschikbare 680 pagina’s (een aanzienlijke groei van 196 bladzijden in de eerste editie) in vinden we ruim 9.000 afbeeldingen en 32.500 prijsnotaties. Een prijstabel voor jaargangen, 1949-2021, een lijst van te verwachtten uitgaven in 2022, een overzicht waarin de langlopende series zijn gegroepeerd alsmede een beknopte “Kleines Lexikon der Philatelie” sluiten het geheel af. Dit is alweer de 50e editie, een jubileum dus. Gefeliciteerd! Elk jubileum roept om een cadeautje. En dat is er ook en wel een hele genereus presentje. Ik kreeg bij dit duo een in karton uitgevoerde loep waarbij het vergroot gedeelte is uitgevoerd in dat vervelende plastic waarin bij aanraking onmiddellijk vetvlekjes zich vastzetten en krasjes de scherpte snel verminderen.

Bedankt Michel!

Compact Manco
Compact Inside

Schrijver: Schwaneberger Verlag GMBH
Taal: Duits
Bladzijden: 680
Illustraties: Kleur
“Verlijmd”, softcover 19 x 11,5 cm.
ISBN: 978-3-95402-377-6
Uitgever: Schwaneberger Verlag GMBH
Prijs: € 15,= Excl. verzendkosten.
Informatie // Verkrijgbaar bij: Schwaneberger Verlag GmbH, Industriestr. 1 – 82110 Germering,  Duitsland / Elke gerenommeerde postzegelhandel.
E-mail: deutschland1@michel.de

Website: www.michel.de

Compact Back