Stempel verstehen

Stempel Verstehen

Titel: Stempel verstehen – Stempelarten, Tipps und Wertbestimmung.

Henk P. Burgman (AIJP)

De titel verraadt het onderwerp al meteen. De “ondertitel” verduidelijkt de inhoud en bedoeling van het boekje.

Ik was zéér nieuwsgierig naar dit boekje dat met behoorlijk wat bombarie werd aangekondigd.

In de mij toegestuurde nieuwsbrief werd het omschreven als; “the new guidebook “Understanding Postmarks””. 

Dus ik was op van alles voorbereid. Toen ik het boekje binnen kreeg viel mijn mond toch wel even open van verbazing. Het is een klein dun boekje geworden met een behoorlijk groot lettertype en een bladspiegel met ruim bemeten marges die zo hier en daar opgevuld worden met illustraties.

Wel het gaat om de inhoud nietwaar.

Uit het voorwoord maak ik op dat het boekje een verhelderende blik wil werpen op de in de postale wereld gebruikte stempels. Veel verzamelaars hebben (en dat is in mijn optiek ook zo) geen benul van het gebruik van stempels en, om maar wat te noemen, de reden waarom bepaalde stempels gebruikt werden. De opzet is om op een simplistische wijze achtergronden, soorten en typen van stempels te belichten. Als je alle postzegelverzamelende individuen wil bereiken mag je het ook niet te moeilijk of te diepgravend maken. Daar zijn ze, in mijn optiek, prima in geslaagd. Als u naar de inhoudsopgave kijkt ziet u welke onderwerpen interessant genoeg gevonden werden om iets over te vermelden.

Het is inderdaad een simpel en zéér algemeen, maar ook oppervlakkig, boekje geworden waar niet veel diepgang in zit en dat voor elke verzamelaar, die het Duits machtig is, begrijpbaar zal zijn. Er staan genoeg leuke wetenswaardigheden in vermeld en de uitleg die bij sommige onderwerpen staan zijn uiterst simpel en begrijpbaar. Veel onderwerpen zijn op de Duitse verzamelaars markt gericht maar dat was wel te verwachten.

De druk is weer prima verzorgd op mooi stevig papier. Mooie frisse, scherpe en kleurige afbeeldingen vullen de artikeltjes, en pagina’s, behoorlijk aan/op. Een overzicht van de oorsprong van de gebruikte afbeeldingen en een Bibliografie ontbreken niet. Niets mis mee. Prima, een leuk boekje als aanvulling op de algemene filatelistische bibliotheek. Aanschaffen dus. Hoewel….. Toen ik de prijs van dit boekje zag viel mijn mond voor de tweede keer geheel open. Een aanschafprijs van niet minder dan € 49,80 valt mij toch wel behoorlijk rauw op mijn dak. Iets minder dan de helft had ik al een ruim bemeten prijs gevonden voor de geboden inhoud.

Ik laat het aan de geïnteresseerde verzamelaar over om te beslissen of deze publicatie het sop de bekende kool waard is.

Schrijver: Schwaneberger Verlag GMBH
Taal: Duits
Bladzijden: 136
Illustraties: Kleur
“Verlijmd”, softcover 22,5 x 15 cm.
ISBN: 978-3-95402-252-6
Uitgever: Schwaneberger Verlag GMBH
Prijs: € 49,80 Excl. verzendkosten.
Informatie // Verkrijgbaar bij: Schwaneberger Verlag GmbH, Industriestr. 1 – 82110 Germering,  Duitsland / Elke gerenommeerde postzegelhandel.
E-mail: deutschland1@michel.de

Website: www.michel.de