Michel Ganzsachen Deutschland 2021/2022

Titel: Michel - Ganzsachen Deutschland 2021/2022

Henk P. Burgman (AIJP)

Dit is alweer de 23e uitgave van deze populaire catalogus met als onderwerp de Duitse postwaardestukken. De laatste publicatie was in 2018. In die tussen tijd hebben ze niet stil gezeten bij Michel. Er zijn diverse vernieuwingen en veranderingen doorgevoerd in deze catalogus. Zo zijn er extra prijs indicaties gekomen voor pen ontwaardingen bij de stadspost enveloppen van de stad Bremen. Van veel postwaarde stukken (bij Württemberg (de Pfennig periode) en het Duitse rijk, na 1932) is de eerste dag van gebruik onbekend. Daar waar dit het geval is wordt nu een vroegst datum van gebruik vermeld. Voor andere gebieden en perioden wordt dit in toekomstige catalogi uitgebreid. Daar staat tegenover dat de telefoonkaarten zijn verdwenen. Deze zullen op een later tijdstip in een speciale editie van de Michel Duitsland Speciaal worden opgenomen. De kaarten van de “Deutsche Ozean-Reederei” zijn echter in deze catalogus wel toegevoegd. 

Ganzsachen
Ganzsachen-Front

Tevens zijn de diverse matrixcodes op de moderne postwaardestukken vermeld, en dit zijn nog maar enkele nieuwigheden en veranderingen in deze catalogus. Er zijn weer vele oude illustraties vervangen waardoor nu meer dan 98% van de afbeeldingen scherper en in kleur zijn terug te vinden. Vooral bij de bijzondere kaarten van het Duitse Rijk, na 1925, is dit een hele vooruitgang.

Ook in deze aflevering zijn er weer redactionele aanpassingen doorgevoerd en zijn vele kleine en grotere correcties doorgevoerd. Achterin is een lijst opgenomen waarin deze aanpassingen, zoals nieuwe catalogus nummers, nummerveranderingen en verwijderde nummers etc. terug te vinden zijn. Een trefwoorden lijst ontbreekt ook niet. Uiteraard zijn alle nieuwe uitgegeven postwaarde stukken opgenomen en zijn de prijzen aangepast aan het huidige prijsniveau, dezen zijn, niet verwonderlijk over het algemeen omhoog bijgesteld, soms zelfs met verrassend hoge nieuwe waarderingen.

De allerlaatste bladzijde is een bladzijde van pergamijn, waarop de verschillend vormen van diverse achterkleppen van voorbedrukte brieven op te meten en te vergelijken zijn. Deze uitgave is wederom, ik zou zeggen, vanzelfsprekend, uitgevoerd met een harde kaft en twee leeslinten.

Als allerlaatste heb ik nog een verrassing voor de geïnteresseerde verzamelaar. De aanschafprijs van dit boekwerk is hetzelfde gebleven, ondanks drie jaar van inflatie.

Met 960 overvolle bladzijden, waarin, volgens de inhoudsopgave, niet minder dan 28 hoofdstukken zijn opgenomen en waar wij 4400, meest scherpe kleuren, illustraties en ruim 19.000 prijsnoteringen kunnen vinden, is dit weer een belangrijke aanwinst voor de verzamelaar van dit gewilde materiaal.

Schrijver: Schwaneberger Verlag GMBH
Taal: Duits
Bladzijden: 960
Illustraties: Kleur
“Gebonden”, hardcover 23 x 15,5 cm.
ISBN: 978-3-95402-374-5
Uitgever: Schwaneberger Verlag GMBH
Prijs: € 98,= Excl. verzendkosten.
Informatie // Verkrijgbaar bij: Schwaneberger Verlag GmbH, Industriestr. 1 – 82110 Germering,  Duitsland / Elke gerenommeerde postzegelhandel.
E-mail: redaktion@michel.de

Website: www.michel.de

Ganzsachen Blz. 60