Michel – Berlin West

Titel: Michel - Berlin West

Henk P. Burgman (AIJP)

Schwaneberger Verlag Gmbh, de uitgever van de Michel catalogi, is begonnen met het veroveren van de Engelstalige wereld. Althans dat is de gedachte achter deze uitgave. De bedoeling is dat ze de informatie uit de Duitsland catalogus willen omzetten in de Engelse taal om buiten Duitsland meer voet aan de grond te krijgen. Eerder brachten ze al een deel(tje) uit met de titel German Reich. Dit is dus nu het tweede deeltje in deze Engelstalige serie. In deze uitgave komen de zegels van West Berlijn aan bod. In een kleine 100 bladzijden vinden we alle postzegels en automaatboekjes, inclusief de daarin voorkomende samenhangende zegels, alsmede het enige via de automaat verkrijgbare frankeerlabel die in de periode september 1948 tot en met september 1990 zijn uitgegeven. De opbouw van de catalogus, evenals de lay-out en de nummering zijn gelijk als in de grote Duits talige broer, de “Michel Deutschland” catalogus. Bij het uitbrengen van deze catalogus is er wel gekeken naar het huidige prijspijl. Hierdoor kunnen de prijzen, meestal iets hoger, afwijken van de prijsstelling als in de voornoemde grote broer.

Berlin W - Front
Berlin W - Blz. 26

In basis is er niets veranderd. De informatie is exact het zelfde, alleen dus in de Engelse taal, weergeven. Nieuwe uitgaven zijn er sinds de samenvoeging van Oost- en West-Duitsland (1990) niet meer geweest. Dus ook op dat gebied zult u niet verrast worden.

Met een zuinige 96 pagina’s aan informatie waarin meer dan 1200 afbeeldingen, en om en nabij de 5500 prijsnoteringen terug te vinden zijn, is het toch wel een aardige uitgave geworden die voor een Engelstalige verzamelaar misschien wel nieuwe wegen opent.

Ik heb toch nog wel een opmerking: Als je nu toch een “nieuwe” catalogus uitbrengt en je krijgt er een flinterdun boekje uit geperst, waarom dan niet de informatie, of een geselecteerde hoeveelheid informatie, uit de Deutschland-Spezial opgenomen waardoor de catalogus wat meer “body” krijgt en die de gevraagde winkelprijs wat meer rechtvaardigt. Maar dat verzuchtte ik eigenlijk ook al bij de bespreking van het eerste deeltje.

Dan dus die prijs: € 29,80 voor een minuscule hoeveelheid informatie vind ik aan de hoge kans. Door iets meer dan het dubbele te investeren heb je heel Duitsland in een dikke catalogus in de boekenkast staan. Maar dat is dan wel weer in het Duits natuurlijk.

Rest mij nog te vermelden dat dit deeltje is uitgevoerd met een harde kaft echter zonder leeslint(en).

Schrijver: Schwaneberger Verlag GMBH
Taal: Duits
Bladzijden: 96
Illustraties: Kleur
“Gebonden”, hardcover 23 x 15,5 cm.
ISBN: 978-3-95402-318-9
Uitgever: Schwaneberger Verlag GMBH
Prijs: € 29,80 Excl. verzendkosten.
Informatie // Verkrijgbaar bij: Schwaneberger Verlag GmbH, Industriestr. 1 – 82110 Germering,  Duitsland / Elke gerenommeerde postzegelhandel.
E-mail: cr@michel.de

Website: www.michel.de