Duitse koloniën en buitenlandse postkantoren

Duitse koloniën en buitenlandse postkantoren 1870 - 1919

In drie landen had Duitsland postkantoren. Al in 1870, ten tijde nog van de Noordduitse Bond, werd in Turkije (de Levant) het eerste Duitse postkantoor geopend in Constantinopel. Later, toen het Duitse Rijk inmiddels was gesticht, werd in 1886 het eerste Duitse postkantoor in Sjanghai in China geopend en in 1889 in Tanger in Marokko. Deze buitenlandse postkantoren stonden ten dienste van de plaatselijke Duitse handelsnederzettingen en waren bedoeld om het postverkeer daarvoor te vergemakkelijken. In de plaatselijke postdiensten had men blijkbaar niet veel vertrouwen.

Voor alle buitenlandse postkantoren zijn zegels van het keizerrijk gebruikt. Aanvankelijk zonder opdruk, zodat ze enkel te herkennen zijn aan de afstempeling (de zogenaamde “voorlopers”), later met opdruk van de naam van het betreffende gebied c.q. de lokale munteenheid.

Waar de meeste andere Europese landen vaak al eeuwenlang koloniën bezaten, heeft Duitsland lang geaarzeld. Veel viel er dan ook niet veel meer te koloniseren, maar uiteindelijk werden toch een tiental gebieden in bezit genomen, gepacht en van andere koloniale machten gekocht: Deutsch-Neuguinea, Karolinen, Marianen, Marshall-Inseln en Samoa in het Pacifisch Gebied, Kiautschou in Azië en Deutsch-Ostafrika, Deutsch-Südwestafrika, Kamerun en Togo in Afrika. Dat er toch niet erg veel belang aan de koloniën werd gehecht, bleek wel uit het feit dat ze zo slecht verdedigd werden, dat zij bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog, meteen al in 1914 konden worden bezet door geallieerde (koloniale) troepen, zonder weerstand van betekenis. Alleen Deutsch-Ostafrika was pas eind november 1917 geheel bezet.

Aanvankelijk werden ook in de koloniën de zegels van het keizerrijk gebruikt, ook eerst zonder opdruk zodat zij alleen aan de afstempeling zijn te herkennen. Daarna met opdruk van de gebiedsnaam. Uiteindelijk zijn voor alle koloniën zegels gebruikt die enige gelijkenis hadden met het zegelbeeld van de Germania, maar in plaats daarvan, het keizerlijke jacht “Hohenzollern” vertoonden.

Germania-china
Kameroen-4
karolinen0005
Ostafrika
Sudwestafrika