Michel Deutschland

Titel: Michel Deutschland 2021/2022

Henk P. Burgman (AIJP)

Daar is hij weer, de gewone Duitsland catalogus van Michel.

In deze nieuwe (alweer de 108e) uitgave vinden we alle postzegels die door de vele Duitse verzamelgebieden zijn uitgegeven. Vanaf de 1 Kreuzer zwart (Baden) tot aan het zegel dat op 1 juli 2021 (Bundesrepublik Deutschland) werd uitgegeven. Alle gebieden zijn opnieuw geactualiseerd en vele prijsveranderingen, waarvan de meeste een opwaartse beweging tonen, zijn aan de huidige markt aangepast en doorgevoerd.

De vele (± 11.700) afbeeldingen zijn bijgewerkt en nog duidelijker en uiteraard (bijna allemaal) in kleur weergegeven. Doorlopend, waar nodig, vinden we extra verduidelijkende vergrotingen afgebeeld waardoor type verschillen etc. goed te herkennen zijn. Alle waarderingen zijn op de korrel genomen wat vele prijsverhogingen hebben opgeleverd. Sommige zijn zelfs wel 5 maal over de kop gegaan.

Germany - Front
Germany - Blz. 188

De ± 65.000 prijsnoteringen zijn over het algemeen in 2 kolommen weergegeven en wel voor postfris ** of ongebruikt met plakker * en gebruikt סּ, met waar nodig prijzen voor zegels op brief en op FDC. Bij sommige oudere zegels en series vinden we drie kolommen namelijk voor *, ** en gebruikt סּ.

 Ook in deze catalogus is er weer veel aandacht besteed aan het verbeteren van de teksten en zijn er veel nieuw ontdekte variëteiten, watermerk varianten etc. etc. ingevoerd. Bij veel zegels is de opgevoerde achtergrondinformatie uitgebreid. Zoals gezegd is er wederom er extra aandacht besteed aan het verbeteren van de vele illustraties c.q. afbeeldingen van de zegels. Het gros van de afbeeldingen zijn nu in kleur.

Redactioneel is er ook het een en ander aangepast wat de duidelijkheid weer doet toenemen. De harde kaft is ook bij deze gewone “Deutschland” uitgave een vast gegeven geworden, echter de twee leeslinten zijn, in mijn ogen, helaas verdwenen. Een driedelig vouwblad met de diverse watermerken en een dito blad met een kaart van Duitsland en Oostenrijk (1850-1866) complementeren deze publicatie. Natuurlijk is deze “gewone” Duistland catalogus veel beknopter dan de “Spezial” maar voor de verzamelaar die niet al te diep wil verzamelen is het een prima en betaalbaar alternatief.

Kortom; ook deze 108e uitgave is in mijn opinie een must voor de verzamelaar van het Duitse verzamelgebied.

Schrijver: Schwaneberger Verlag GMBH
Taal: Duits
Bladzijden: 1184
Illustraties: Kleur
“Gebonden”, hardcover 23 x 15,5 cm.
ISBN: 978-3-95402-370-7
Uitgever: Schwaneberger Verlag GMBH
Prijs: 62,00 € Excl. verzendkosten.
Informatie // Verkrijgbaar bij: Schwaneberger Verlag GMBH, Ohmstraße1, D-85716 Unterschleißheim, Duitsland / Elke gerenommeerde postzegelhandel
E-mail: europa1@michel.de

Website: www.michel.de