Michel Briefe Deutschland 2020/2021

Michel Briefe Deutschland 2020/2021

Een boekbespreking door Henk P. Burgman (AIJP)

De twintigste publicatie van deze catalogus is opgesplitst in twee delen. Zoals te verwachten was is deze splitsing geheel in lijn met de opbouw van de Deutschland-Spezial. Dus deel 1 de jaren 1849 t/m 1945 en deel 2, gepland voor herfst 2021, 1946 t/m heden. De catalogus volgt zoals gewoonlijk de Michel nummering en opbouw waarbij in plaats van de postzegels de frankering gewaardeerd wordt.

Brieven - 1

We vinden over het algemeen drie prijskolommen.

  • EF = Einzelfrankatur / Enkel Frankering
  • MeF = Mehrfachfrankatur / Meervoudige Frankering = Een frankering die bestaat uit meerder dezelfde zegels, het zij los of in paren, strippen of blokken, om het juiste frankeerbedrag te bereiken.
  • MiF = Mischfrankatur / Een frankering waarbij meerdere verschillende zegels gebruikt zijn om het juiste frankeerbedrag te bereiken.
Brieven - 1 back

Bij sommige emissies vinden we een kolom voor BF = Belegfrankatur = een frankering die lastig of niet onder te brengen is bij een van de eerder genoemde frankeer typen. De afbeeldingen die het geheel illustreren zijn niet die van brieven met de bewuste postzegel(s) maar gewoon de postzegels zelf zoals ze ook in de gewone catalogus te zien zijn. Dat zal iedereen wel begrijpen want als er complete brieven afgebeeld zouden worden, dan……

Een catalogus gewijd aan brieven kan niet zonder informatie betreffende de gebruikte stempels. Dit wordt dan ook niet vergeten. Zéér veel stempels worden beschreven en afgebeeld. Deze beschrijvingen en informatie zijn weliswaar ook in de Spezial terug te vinden maar het opnemen hiervan in een brievencatalogus is in mijn ogen een must. Ook tarieven tabellen en overzichten zijn per gebied opgenomen.

Het opsplitsen van een catalogus in twee delen biedt mooi de gelegenheid om het e.e.a. door te spitten op typo’s en ander onregelmatigheden of foutjes. Dat is dan ook gebeurd en de prijzen zijn ook weer aangepast aan het hedendaagse niveau. Tevens zijn er een aardig aantal nieuwe hoofdstukken c.q. onderwerpen opgenomen. Zo is de totale introductie uitgebreid en qua uitleg verduidelijkt. Verder vinden we nu weer brieven van de Belgische militaire post in het Rijnland als wel van Eupen en Malmédy terug. Ook zijn de hoofdstukken waarin de bezette gebieden uit de 2e W.O. en veldpostbrieven aan bod komen uitgebreid en aangepast. Het geheel is logisch opgezet en gemakkelijk in gebruik. Een in mijn ogen degelijke catalogus die in een behoefte zal voorzien.

Deze catalogus herbergt niet minder dan 5000 scherpe kleurrijke illustratie en geeft ruim 30.000 prijsnoteringen en is voorzien van een harde kaft en twee leeslinten.

Schrijver: Schwaneberger Verlag GMBH
Taal: Duits
Bladzijden: 640
Illustraties: Kleur
“Gebonden”, hardcover 23 x 15,5 cm.
ISBN: 978-3-95402-321-9
Uitgever: Schwaneberger Verlag GMBH
Prijs: € 79,80 Excl. verzendkosten.
Informatie // Verkrijgbaar bij: Schwaneberger Verlag GmbH, Industriestr. 1 – 82110 Germering,  Duitsland / Elke gerenommeerde postzegelhandel.
E-mail: cr@michel.de

Website: www.michel.de