Duitse Rijk 1871-1945

Duitse Rijk 1871-1945

In de euforie van de overwinning in de Frans-Duitse oorlog van 1870 tot 1871, verenigden alle Duitse staten zich in 1871 in het Duitse keizerrijk. Onder Pruisische leiding en met Berlijn als hoofdstad. De Pruisische koning Wilhelm I wordt in Versailles tot keizer uitgeroepen. Het Duitse Rijk zal bestaan tot 1945 en in de 74 jaar van zijn bestaan, zijn drie perioden te onderscheiden: 

  1. Van 1871 tot 1918 het Duitse Keizerrijk onder achtereenvolgens de keizers  Wilhelm I, Friedrich III en Wilhelm II. Na een periode van relatieve binnenlandse en buitenlandse stabiliteit onder Wilhelm I en Friedrich III, wil Wilhelm II een andere koers varen. Dit levert een conflict op met rijkskanselier Bismarck, die in 1890 het veld moet ruimen.

De binnen- en buitenlandse problemen die daarna ontstaan of groeien, worden aanvankelijk nog verhuld door een periode van economische, culturele en wetenschappelijke bloei, maar brengen Duitsland, door het bondgenootschap met Oostenrijk, uiteindelijk in de Eerste Wereldoorlog, die in 1918 wordt verloren. De keizer vlucht naar Nederland en in Berlijn wordt de republiek uitgeroepen.

In deze periode werden, in tegenstelling tot wat in die tijd gebruikelijk was, zegels uitgebracht zonder beeltenis van het staatshoofd. Bekende series zijn de zogenaamde Brustschilder, Pfennig & Pfennige, Krone & Adler en misschien wel de meest bekende: de Germania, die 23 jaar in gebruik is geweest!

Deutsche Reich 73
Deutsche Reich 81

2. Van 1918 tot 1933 de Weimarrepubliek onder achtereenvolgens de rijkspresidenten Ebert en Hindenburg. De naam verwijst naar de stad Weimar, waar de eerste grondwetgevende vergadering van de nieuwe republiek werd gehouden.

3. Van 1933 tot 1945 het Derde Rijk onder dictator Adolf Hitler. Nadat deze via verkiezingen rijkskanselier was geworden, vestigde hij in januari 1933 zijn nazi-dictatuur. Nadat hij zonder veel tegenstand Duitsland had herbewapend en diverse omringende landen en gebieden had geannexeerd, leidde hij Duitsland in 1939 de Tweede Wereldoorlog in.

Aanvankelijk boekt hij grote successen in zijn Blitzkrieg, waarbij in 1942 de grootste expansie wordt bereikt. Na de door Duitsland verloren slagen om El Alamein en Stalingrad, begint de onstuitbare opmars van de westelijke geallieerden na de invasies op Sicilië in 1943 en in Normandië in 1944. Aan de Elbe ontmoeten zij het vanuit het oosten opgerukte Rode Leger, dat Berlijn heeft veroverd. Hitler en een aantal van zijn getrouwen hebben dan al zelfmoord gepleegd. Kort daarna capituleert Duitsland onvoorwaardelijk.

De zegels uit deze tijd stonden nagenoeg alle in dienst van de politiek. Er zijn bijvoorbeeld in beeltenis en/of watermerk allerlei nazi-symbolen verwerkt. Wat ook opvalt zijn de vele toeslagzegels, zogenaamd voor goede doelen, maar in werkelijkheid om Hitlers oorlogsmachine te financieren. Naarmate de (militaire) situatie voor Duitsland steeds penibeler wordt, krijgen de zegels bovendien steeds meer een propagandafunctie, in een uiteindelijk ijdel gebleken hoop de moed erin te houden en het tij te keren.

Deutsche Reich 572