Duitsland 1990- heden

Duitsland 1990- heden

Europese Postvereniging

Na de Hereniging lijkt de Deutsche Bundespost een soort van gulden middenweg te hebben gevonden tussen het uitgiftebeleid van de BRD en de DDR. Sinds de privatisering welke per 1 januari 1995 plaats vond. Lijkt de Deutsche Post AG Weer voor de verzamelaarsmarkt te zijn gaan opereren. Vooral toeslagseries zijn behoorlijk aan de prijs, en dan met name indien (echt) gebruikt

Tot en met 2001 werden er postzegels in de oude munteenheid uitgegeven. De pfennig.

Per 1 januari 2002 werd de Euro ingevoerd in 12 Europesche landen.

Ook werden er automaat zegels uitgebracht. Deze worden vaak als aanvulling gebruikt voor een tariefsverhoging.

Van diverse postzegels verschijn meerdere soorten. Met gom of zelfklevend. De hierbij afgebeelde postzegels komen uit het vel.

De hierbij afgebeelde postzegel is van het type zelfklevend. Deze worden veelal op een folieblad uitgebracht. Ook zijn ze vaak kleiner dan de gegomde versie.

De postzegel krijgt een digitale toevoeging

Op 4 februari 2021 heeft de Duitse post een digitale toevoeging op de postzegel geplaatst. Dit is voor het beter volgen van de brieven gedaan. Het gevolg hiervan is dat de kleur van het stempel blauw wordt omdat deze de werking van de code niet hindert. In de loop van 2021/2022 zullen steeds meer postzegels de digitale code krijgen. De langlopende series zullen ook deze toevoeging krijgen. De postzegels zonder deze code blijven geldig. Een combinatiefrankering zal men straks ook kunnen aantreffen.

De (dubbele) dot matrix code is uniek voor elke postzegel. Dit om het opnieuw gebruiken van postzegels te voorkomen. Elke postzegel is geregistreerd bij de Deutsche Post.