Michel Rollenmarken 2019

Michel Rollenmarke 2019

Een boekbespreking door Henk P. Burgman (AIJP)

Deze 10e uitgave is de opvolger van de in 2013 uitgebrachte voorganger. Het was dus wel weer tijd voor een vernieuwde uitgave. In 6 jaar is er veel gebeurd op dit gebied.

Deze uitgave heeft dan ook veel meer te bieden dan de voorgaande. Enkele verbeteringen/vernieuwingen wil ik u uiteraard niet onthouden. Natuurlijk zijn alle nieuwe rolzegels opgenomen. We vinden allerlei verschijningen, zoals de EAN codes, de verschillende soorten of typen rugnummers (zowel op gewone als zelfklevende zegels), gom verschillen, de horizontale en verticale geplaatste zegels en wat al niet meer. Zelfs plaatfouten worden vermeld en afgebeeld. Veel prijzen zijn naar boven bijgesteld en veel  afbeeldingen zijn opnieuw ingescand. Ook deze vernieuwde uitgave is nu uitgevoerd met de zo langzamerhand bekende harde kaft en twee leeslinten.

 De catalogus is onderverdeeld in 8 gebieden; Altdeutschland; Bayern; Deutsches Reich; Danzig; Dt. Besetzungsausgaben 1939-45 – Ostland; DDR; Berlin en de Bundesrepublik. Het laatste hoofdstuk behandelt de „versuchsrollen“. Het handboek opent met een uitgebreide verhandeling. Hier vindt de geïnteresseerde verzamelaar veel wetenswaardigheden betreffende het verzamelen van rolzegels en uitleg over zaken die men in dit handboek kan tegenkomen. Ook tussendoor vinden we zéér veel verhelderende informatie blokken. Per gebied worden, daar waar nodig, nog eens veel onderwerpen en details nader belicht en uitgelegd. Uiteraard worden vele afwijkingen, papiersoorten, drukmethoden en drukverschillen evenals de diverse methoden van nummering etc. uitgebreid behandelt. Veel prijzen voor zegels met of zonder “rugnummer” alsmede voor strippen van 3, 5, 6, en 11 zegels + roleinden, banderollen, afsluitstickers etc. zijn opgenomen. Waar bekend zijn ook de “trialstamps” weergegeven. Het geheel is, per gebied, chronologisch opgezet en de bekende Michel layout staat garant voor een goed leesbaar en overzichtelijk geheel. De zegels worden per type in een soort tabel opgenomen waarin dus het normale Michel nummer vermeld word, de nominale waarde, de hoeveelheid zegels per rol, zegels in strip bij rol begin en einde met leegvelden etc. etc. Mocht het niet helemaal duidelijk zijn zou ik zeggen schaf dit handboek aan en bestudeer de, de zoals eerder aangegeven inleiding en de tussen gevoegde informatie blokken.

Rollenmarken Deutschland 2019

 Dit handboek c.q. catalogus zal met zijn vele honderden kleuren illustraties en meer dan 300.000 prijs indicaties zijn weg naar de verzamelaar van Duitse rolzegels wel vinden en is een welkome aanvulling op de andere catalogi die het Duitse gebied behandelen.

Rollenmarken back

Schrijver: Schwaneberger Verlag GMBH
Taal: Duits
Bladzijden: 440
Illustraties: Kleur
“Gebonden”, hardcover 23 x 15,5 cm.
ISBN: 978-3-95402-251-9
Uitgever: Schwaneberger Verlag GMBH
Prijs: € 79,90 Excl. verzendkosten.
Informatie // Verkrijgbaar bij: Schwaneberger Verlag GmbH, Industriestr. 1 – 82110 Germering,  Duitsland / Elke gerenommeerde postzegelhandel.
E-mail: europa1@michel.de

Website: www.michel.de